contact@drinkanddrive-sofia.bg
+359 879 333 797

Сайтът се продава или отдава под наем. За повече информация се обадете на 0879 333 797.

24/7 DRINK AND DRIVE В СОФИЯ

КАТ събира стари глоби по нов начин

КАТ намери начин да събира стари глоби по нов начин. Как става това?


След като КС реши, че отнемането на шофьорски книжки за неплатени глоби е противоконституционно, от пътна полиция намериха нов начин да си съберат дължимите суми от водачите на превозни средства. От 2 април те нямат право да отнемат свидетелството за правоуправление на водачите, или да спират автомобилите им от движение заради непогасени задължения. Могат обаче да конфискуват синия шофьорски талон.


ЕТО КАК СТАВА ТОВА

На шофьора се съставя акт за нарушение по член 190 от ЗДП. Тоест, водачът е задължен да си плати глобата в рамките на 30 дни. След изтичането на този срок излиза наказателно постановление за глоба в размер на 20 лева. И ето я уловката - водачът може да получи отнетия син талон след заплащането не само на тази сума, но и след като покрие всички по-стари задължения.


ПРИЧИНИ

Конституционният съд отмени последните две принудителни административни мерки по чл. 171 от ЗДП през месец март тази година. А причина за това стана решението от юни месец 2020. Проверки за неплатени глоби се извършваха на границата и водачите бяха принудени или да платят или да се прибират с отнети книжки и спрени автомобили по ГКПП-тата.


ПРАВО

Юристите съветват хората, спрямо които са прилагани на границата такива мерки, да заведат дело по Закона за отговорност на държавата и общините. Напълно реално е да бъдат обезщетени. 


ГЛОБЕНИ

През последните две години с вземане на книжката заради неплатени глоби са наказани около 40 000 шофьори. Ако сте един от тях, не се колебайте да използвате някоя от услугите на COOL Drink and Drive. Подробности за нашите услуги ще намерите на  https://drinkanddrive-sofia.bg/


Call Now Button